Er is ‘geen enkele kans’ dat de Britse industrie opleeft als gevolg van de Brexit. Dat stelt Peter Dixon, econoom bij de Duitse bank Commerzbank in het VK, tegenover Business Insider.

Op dit moment is de industrie nog goed voor ongeveer 15 procent van het nationaal inkomen van Groot-Brittannië. Maar sommige aanhangers van de Brexit hebben ervoor gepleit om dat op te drijven naar de 20 procent. De val van het Britse pond zou een extra stimulans zijn.

Op die manier hopen sommige Brexiteers de klap op te vangen die wordt veroorzaakt doordat veel banken het land verlaten. Banken hebben jarenlang geprofiteerd van het financiële paspoort waarmee er zaken gedaan kon worden in de hele Europese Unie. Nu de Brexit eraan komt, trekken banken naar het Europese vasteland.

Maar volgens Dixon ligt de Britse industrie te ver achterop om de maakindustrie weer te doen herleven. Dertig jaar geleden heeft Groot-Brittannië besloten om de economie in te richten voor diensten, en er zijn meerdere redenen waarom het niet zo gemakkelijk is om de maakindustrie nieuw leven in te blazen, aldus Dixon.

Gespecialiseerd in diensten

“Allereerst is de industrie te veel uitgekleed, en is het de afgelopen dertig, veertig jaar te veel in stukken geknipt”, vertelt Dixon.

"Daarnaast zijn er landen zoals China die Groot-Brittannië volledig wegconcurreren als het gaat om de kosten, en zij hebben vaak veel meer financiële middelen om hun high tech-sectoren te spekken."

"Ik kan me niet voorstellen hoe er een soort renaissance in de Britse industrie kan komen", stelt Dixon. "Het kan niet, we zijn verder gegaan. De Britten hebben dertig jaar geleden besloten om de industrie los te laten, en zich te specialiseren in diensten."

De sectoren waar de Britse industrie nog wel groot in is, hebben volgens Dixon bovendien niet genoeg rek om nog veel door te groeien. "De Britten zijn goed in het produceren van bepaalde machines, in de farmaceutische industrie en andere high-tech industrie. Dat is niet erg arbeidsintensief. En de farmaceutische industrie worstelt al jarenlang met het maken van nieuwe producten."

Volgens Dixon wordt de hoop op een revival van de Britse industrie vooral veroorzaakt door 'een hang naar de jaren vijftig'. Hij stelt dat die visie het Brexit-debat domineert. "Maar we moeten niet terugkijken, maar vooruit. Proberen om terug te krijgen wat we ooit hadden, gaat simpelweg niet werken."